Ooit waren er, ook in onze cultuur, vrouwen en mannen die het sterfproces konden begeleiden. Door aanwezig te zijn, door te helpen met de overgang van leven naar dood, door rituelen te scheppen waardoor alle betrokken kaders kregen om afscheid te nemen van een stervende, een net gestorvene. Soms werden deze taken uitgevoerd door de lokale vroedvrouw, soms door oudere vrouwen in de leefgemeenschap. Ook in het noaberschap (de goede buur) hielpen mensen elkaar waardoor de last makkelijker te dragen werd. Vrouwen die rouwden, (klaagvrouwen) buren die de doden aflegden.
Dat systeem bestaat niet meer, dat systeem willen we weer terugbrengen.
Steeds meer mensen geven aan behoefte te hebben aan een afscheid dat past bij de spirituele denkwijze en levensstijl. Ook in de stervensbegeleiding is er steeds meer vraag naar een meer spirituele ondersteuning op maat, naar mensen die met liefde en verstand van zaken andersoortige rituelen en handelingen kunnen uitvoeren voor wie daaraan behoefte heeft.
Deze intensieve opleiding stelt mensen in staat zelf passende rituelen te maken voor een stervende, net gestorvene of groep nabestaanden. De basismodule van vijf zondagen behandelt de verschillende aspecten rond sterven en dood. Er wordt gekeken naar rituelen uit verschillende culturen en oude Europese tradities, en hoe je zelf rituelen kunt vormgeven. Zowel theorie als praktijk komen uitgebreid aan bod. Er wordt gewerkt met sjamanistische technieken zoals lichte trance, de kracht van gebeden en liederen, en de rol van de voorouders. Daarnaast leer je over het levenswiel, het dodenwiel en het rouwwiel: kaders die je de mogelijkheid geven om passende hulp te bieden in elke situatie. Na de basismodule krijg je de mogelijkheid om losse themadagen te volgen en je te specialiseren.

De opleiding
De opleiding start eenmaal per jaar en vindt plaats gedurende de donkere maanden van het jaar, namelijk van september t/m januari.
Eenmaal per maand is er een fysieke lesdag op locatie in Almere bij ZENtrum Puur. Deze lesdag valt op een zondag. Tussen de lessen zal je bezig zijn met (huiswerk)opdrachten en werken we met een besloten Facebook groep. De fysieke lessen zijn echt van belang omdat we daar, naast theorie, ook rituelen en opstellingswerk doen. Tijdens de lessen zullen we trance werk verrichten, daar gebruiken we geen middelen voor. Het is ook niet toegestaan om, onder invloed van wat dan ook, deel te nemen aan de lessen.
De lessen zullen bestaan uit theorie, rituelen en praktische zaken. Natuurlijk is er ook ruimte voor uitwisselen van ervaringen.
We hebben het over het bredere aspect van rouw, maar de nadruk zal zijn op het verlies van mensen. Wat je kan doen voor voor sterven, tijdens het sterven en na het sterven, wat je kan doen om nabestaanden te ondersteunen en hoe je vorm kan geven aan rituelen rondom de uitvaart. We behandelen het levenswiel en duiken in het dodenwiel. En hebben het over rouwgebruiken, voorouderwerk, afsluitend werk en herdenken.
Thema’s lesdagen
Dag 1: Basis en de wielen
Op deze dag spreken we over de brede betekenis van rouw. We lopen door het levenswiel en we lopen over het dodenwiel. We kijken naar onszelf en hoe we ons kunnen beschermen. Want hoe blijf je in je eigen levenskracht staan tijdens het begeleiden en het rouwwerk.
Dag 2: Het sterven en de voorouders
Hoe gingen we vroeger om met het sterven, welke rouwgebruiken waren er toen en kunnen we deze in een nieuw jasje gieten om heden ten dage weer te gebruiken. Hoe zit het met onze voorouders en de kennis die daar ligt. We hebben het over het sterven, over Ziel.
Dag 3: Na het sterven en de nabestaanden
Het moment van sterven en vlak daarna. Ziels-impact en de laatste zorg.
Maar ook de nabestaanden komen nu duidelijk in beeld, de verschillende manieren van rouw, de rouwtaken. Wat kan jij doen ter ondersteuning naast het werk van een uitvaartbegeleider. De verschillende vormen van afscheid.
Dag 4: Rouw, uitvaart en afsluitend werk
De verschillende soorten rouw en de verschillende manieren van rouw. Rouwfasen en rouwtaken, het dodenwiel wordt rouwwiel. De uitvaart en herdenken op een andere manier beleven.
Dag 5: Speciale thema’s en het certificaat
Niet iedereen sterft vredig in zijn of haar slaap met een voltooid leven. Hoe ga je om met de andere manieren van sterven, wat kan je daarin betekenen?
De lessen zijn gedaan, het echte werk gaat nu beginnen.
Hoewel deze opleiding niet officieel erkend is, ontvang je wel – bij minimale aanwezigheid van 4 dagen – een certificaat.
Interesse?
Bekijk de agenda voor de eerstvolgende data.
Is de opleiding al vol? Stuur een mailtje naar soulritual23@gmail.com om jezelf op de interesselijst te laten plaatsen. Zodra de data van de eerstkomende opleiding vaststaan (eind februari / begin maart) ontvang je dan eenmalig een mail met de data en de mogelijkheid tot inschrijven.