Nederlands - nl-NLEnglish (United Kingdom)
Opleiding Rouwvrouw/Zielenman
There are no translations available.

Opleiding Rouwvrouw/Zielenman

12751814_10153258871201875_1977261817_o

Passende spirituele zorg rond sterven, overlijden, uitvaart en rouw.

INSCHRIJVING VOOR DE ROUWOPLEIDING 2023 START VANAF HEDEN

Locatie: centrum de Roos te Amsterdam (van 9.45 tm 17.00)

Prijs: 620 euro, inc BTW, koffie, thee en lekkers. Lunch is niet inbegrepen, wel verkrijgbaar op de locatie. Zelf meenemen is natuurlijk ook mogelijk.

2023 data: 8 oktober, 5 november, 26 nov, 17 december 2023 en 21 januari 2024

De lessen zullen worden gegeven door Cathy de Geest, in lijn van Linda, met haar levens- en rouwwiel.


Steeds meer mensen geven aan behoefte te hebben aan een afscheid dat past bij de spirituele denkwijze en levensstijl. Ook in de stervensbegeleiding is er steeds meer vraag naar een meer spirituele ondersteuning op maat, naar mensen die met liefde en verstand van zaken andersoortige rituelen en handelingen kunnen uitvoeren voor wie daaraan behoefte heeft.

Rituelen rond sterven en dood

Ooit waren er, ook in onze cultuur, vrouwen en mannen die het sterfproces konden begeleiden. Door aanwezig te zijn, door te helpen met de overgang van leven naar dood, door rituelen te scheppen waardoor alle betrokken kaders kregen om afscheid te nemen van een stervende, een net gestorvene. Soms werden deze taken uitgevoerd door de lokale vroedvrouw, soms door oudere vrouwen in de leefgemeenschap. Ook in het noaberschap (de goede buur) hielpen mensen elkaar waardoor de last makkelijker te dragen werd. Vrouwen die rouwden, (klaagvrouwen) buren die de doden aflegden.

Dat systeem bestaat niet meer, dat systeem willen we weer terugbrengen.

Deze intensieve opleiding stelt mensen in staat zelf passende rituelen te maken voor een stervende, net gestorvene of groep nabestaanden. De basismodule van vijf zondagen behandelt de verschillende aspecten rond sterven en dood. Er wordt gekeken naar rituelen uit verschillende culturen en oude Europese tradities, en hoe je zelf rituelen kunt vormgeven. Zowel theorie als praktijk komen uitgebreid aan bod. Er wordt gewerkt met sjamanistische technieken zoals lichte trance, de kracht van gebeden en liederen, en de rol van de voorouders. Daarnaast leer je over het levenswiel, het dodenwiel en het rouwwiel: kaders die je de mogelijkheid geven om passende hulp te bieden in elke situatie. Na de basismodule krijg je de mogelijkheid om losse themadagen te volgen en je te specialiseren.

Voor meer informatie over de Rouwvrouw - Zielenman klik hier.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Deze opleiding is geschikt en bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het uitvaartwezen, de gezondheidszorg, en de palliatieve zorg in het bijzonder. Alsook voor mensen die op een andere manier of persoonlijk te maken hebben met een van de onderwerpen. Mensen met een sjamanistische achtergrond en een diepere spirituele interesse in het onderwerp zijn van harte welkom.

 

Welke thema's komen er aan bod?

Dag 1: rituelen rond sterven

Tussen het land der levenden en dat van de doden ligt een grensgebied. Deze plek heeft een geheel eigen energie, omdat hier twee energievelden samenkomen. Dit is de plek waar volgens veel culturen de echte scheiding plaats vind. We doen onderzoek naar deze laatste grens door middel van ritueel werk. Op deze dag ook een uitleg over het levenswiel en het dodenwiel, en hoe je de ziel van de stervende op verschillende manieren kunt ondersteunen. En hoe blijf je in je eigen levenskracht staan tijdens het begeleiden?

Dag 2: rituelen voor de net overledene

Aandacht voor de verschillende culturele ingangen rond dit thema. Oude en nieuwe zienswijzen. Op deze dag doen we ritueel werk om de net overledene te ondersteunen tijdens de reis naar de overkant, ook via het dodenwiel. We kijken naar de rol van de voorouders, en hoe zij behulpzaam kunnen zijn om de net overledene te ondersteunen en op te vangen. Ook werken we met de familie of stamziel.

We kijken ook naar rituelen rond afleggen en de dodenwake. Welke rituelen kun je doen, individueel of samen met de nabestaanden tijdens het afleggen en een wake? We maken ook kleine liederen en gebeden om de ziel van de overledene en van de nabestaanden te versterken en te troosten.

Dag 3: rituelen rond begrafenis, crematie, afscheid

Op deze dag kijken we naar de rituele mogelijkheden om de begrafenis, crematie, het afscheid zo te begeleiden dat zowel de gestorvene als de nabestaanden de ruimte hebben om hun eigen pad te vervolgen. We kijken naar traditionele manieren maar ook naar nieuwe vormen.

Dag 4: rituelen rond rouwen

Na de begrafenis of crematie kan er behoefte zijn aan afsluitend ritueel werk. Denk bijvoorbeeld aan rituelen rond asverstrooiing, herdenkingen, het afsluiten van de rouwperiode. Op deze dag is er ook aandacht voor het versterken van de levenskracht van de nabestaanden. Ook leer je over het rouwwiel: de verschillende fasen van rouw en hoe je die kunt vergemakkelijken.

Dag 5: verdiepende rituelen

Verdiepende thema's, deels afhankelijk van de wens van de studenten. Welke hulpbronnen zijn er beschikbaar voor de helpenden? Op deze dag werken we met ook met runensymbolen, en met Noordwest-Europese goden en godinnen verbonden met sterven en dood. Er is uiteraard ook ruimte voor andere geloofsstructuren.

 

Algemene informatie


Aantal deelnemers: max 20

Tijden: van 9.45 tot 17.00

Investering: € 620 voor de opleiding van 5 dagen, inclusief koffie/thee/lekkers/BTW, en begeleiding/uitwisseling via een besloten facebookgroep. Je kunt lunchen in centrum de Roos, of ervoor kiezen om een eigen lunch mee te nemen.

Definitieve deelname na schriftelijke inschrijving en ontvangst van het lesgeld.

Plaats: Centrum de Roos, Amsterdam

Opgave of informatie via This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Een messenger berichtje via Facebook kan natuurlijk ook: facebook.com/soulritual.23/

 


 

12736990_10153257303091875_96397074_o

 

9200000015016081

<n-beschermheer-t

nephithumb

av-thumb

wp0_wp1d8042fd

cover ademtocht

wp0_wp1df422fd